De voormalige marinehaven van Hellevoetsluis en een deel van de marinewerf werden al direct in de zomer van 1940 in gebruik genomen door de Duitse Marine. Al spoedig kwamen er boten van het zogenaamde Donau flottielje dat als taak had de Zeeuwse en Zuid-Hollandse binnenwateren te beschermen en ook mijnen te ruimen. Later in de oorlog lagen hier de Maas- en Rhein flottieljes die ook de veerverbindingen tussen Hellevoetsluis en Goeree-Overfakkkee en Schouwen-Duiveland beschermden en de konvooi vaart op de binnenwateren tussen bijvoorbeeld Dordrecht en Antwerpen. De flottieljes bestonden voor een groot deel uit in beslag genomen vissersschepen, politie vaartuigen en kustvaarders.
Op de schepen werd ook luchtafweer geplaatst omdat geallieerde vliegtuigen regelmatig mijnen kwamen leggen en daarbij ook de schepen aanvielen. Vanaf het najaar van 1944 werden door de Duitse marine ook mini onderzeeërs en speedboten geladen met springstof vanuit Hellevoetsluis ingezet tegen de geallieerde scheepvaart op de Westerschelde.
Alles bij elkaar was Hellevoetsluis een belangrijk steunpunt voor de Duitse Marine in het Delta gebied. Veel van de verdedigingswerken zijn nog intact. Echt een aanrader om eens een middag rond te wandelen! Op de website www.fronttaal.info is meer te vinden over de geschiedenis en activiteiten!

 

 

Op de foto zien we een bunker van het type 612, de zwaarste bunker die gebouwd is in de vesting. De wanden en het dak zijn van twee meter gewapend beton. Het is een ontwerp dat dateert uit 1943. In deze bunker stond een 7,5 cm kanon opgesteld dat parallel aan de kust kon vuren om een eventueel gelande vijand te verdrijven.