René Vossebeld, Chris Vader en Gustaaf Boissevain, allen gedegen kenner van militair erfgoed door cultuurhistorisch onderzoek en ruime ervaring bij Defensie, willen de belangstelling voor militair erfgoed in binnen- en buitenland vergroten. Samen vormen zij het bestuur van de Stichting Militair Erfgoed (SME, www.militair-erfgoed.nl), die in 1999 is opgericht. Door kennisoverdracht, advisering en zelfs de aanschaf van objecten zet SME zich in voor behoud en herbestemming van militair erfgoed uit de 19e en 20e eeuw, bij voorkeur in samenwerking met initiators van vergelijkbare projecten. Het gaat niet alleen om forten, verdedigingswerken en onderkomens uit de Koude Oorlog, ook kazernes en vliegvelden horen erbij. Een wandelgids en website over de Atlantikwall passen goed binnen de doelstellingen. Enthousiast over deze initiatieven van het projectteam heeft SME opdracht gegeven om deze uit te werken.
Initiatief Atlantikwall Route
Het project startte aan de Erfgoedtafel Atlantikwall provincie Zuid-Holland waar cultuurhistoricus Peter Sikma en ruimtelijk ontwerper Merel van der Linden elkaar ontmoetten. Samen ontwikkelden zij het initiatief Atlantikwall Route. Drie Atlantikwall experts schreven de routes.
Militair-historisch onderzoeker Jeroen Rijpsma houdt zich sinds zijn jeugd bezig met de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hij is kenner van de Atlantikwall en Duitse bezetting op de Wadden en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Archeoloog Nick Warmerdam heeft een eigen cultuurhistorisch onderzoeksbureau. Hij heeft zich gespecialiseerd in militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog en Tachtigjarige Oorlog. ‘Zachte resten’ zoals loopgraven hebben zijn bijzondere belangstelling. Onderzoeksjournalist en fotograaf Arthur van Beveren werkte onder meer mee aan National Geographic tv-serie ‘Nazi Megastructures’ en reist sinds zijn jeugd door Europa op zoek naar restanten van de Tweede Wereldoorlog. Tekstschrijver en grafisch ontwerper Carla van Gaalen deed de eindredactie en ontwierp de basis voor de wandelgids.